четвер, 27 серпня 2020 р.

Руслан Підставка: ЧИ БУЛО ЩОСЬ ДО ЛИТОВЦІВ? АБО ПРО ПОСЕЛЕННЯ-КЛОНИ!


Питання родового гнізда князів Несвізьких (Несвіжа-Несвіча), один з яких був родоначальником могутніх князів Збаразьких-Вишневецьких є ключовим і фундаментальним в розумінні їх етногенезу. На цій генеалогічній темі протягом останнього часу поламано багато списів істориків і краєзнавців, але остаточної крапки так і не поставлено. Знайти розв’язку проблеми, або хоча б наблизитись до її вирішення, вирішили і ми. Це скрупульозний і тривалий процес, що триває давно і оприлюднювати власну точку зору було ще зарано (в силу не завершеності процесу дослідження), але…


9 серпня 2020 р. на сайті з назвою, що претендує на істину в останній інстанції, - «Реальна історія України» була опублікована стаття колишнього наукового співробітника Вишнівецького віддлу НЗ "Замки Тернопілля", а тепер його очільника, мого товариша і опонента (часом, однодумця) Миколи Кибалюка під назвою «Вінниця, Брацлав, Хмільник та Сокілець – українські міста засновані литовцями, що прийшли з теренів сучасної Білорусі».
Оскільки, предок князів Збаразьких, староста кременецький і брацлавський Федько Несвізький в присяжній грамоті королю Ягайлу і короні польській, виданій в Кременці 7 вересня 1434 р., називає своєю "вотчиною Збаразьку волость і Вінницьку волость, і Хмельницьку волость …", то стаття є дійсно АКТУАЛЬНОЮ.
Не розкриваючи всієї суті проблеми (та «всіх карт»), одразу, по гарячих слідах, потрібно поставити автору ряд запитань, стосовно його «однозначних висновків»:
1. Якщо "… в другій половині XIV ст. Вінниця фігурує в документах як «Вєніч», то в яких саме?
2. "Цей факт дозволяє сьогодні не лише підтвердити правдивість слів літописця про відсутність будь – якого «города» на цих теренах…", - пише автор.
• А як же "твєржа" Смотрич на цій же сторінці цього ж цитованого литовського "Літопису"?
3. "И посекши лес оуморовали город Каменец, а с того вси городы П о л о ц к и я оуморовали и всю землю Подольскую осели».
• Тобто, "оуморовали Каменец", потім поїхали Полоцькі міста мурувати (а їх що до цього часу не було?), а тоді (повернувшись назад(?)) всю Подільську землю оселили.?!» Трохи дивує така біганина литовців з Полоцька на Поділля ТУДИ-НАЗАД!
4. "Висновок тут мав би бути однозначним про те, що Брацлав та Вінниця, як і Хмільник та Соколець були засновані вже після Синьоводської битви та послаблення влади татар".
• свідками грамоти Константина і Федора Коріатовичів про надання Немирі замку в Бакоті з приналежними маєтками, написаного 19 вересня 1388 р. в Кам'янці, був knjaz’ Vasilij Vinnickij та pan Hrynko Sokoleckij. Зазначу – не "Вєнічський", а "Вінніцкій" і князь(!!!). По-перше, якщо він "knjaz' Vinickij", то отримав цей патронім від князя-батька, який володів Вінницею трохи раніше…На відміну від Гринька, що був воєводою (або старостою) Сокільця (в той час). До слова, замковий воєвода (за В. Михайловським) – це опосередковане підтвердження існування укріплення. Чи може князь Василь Вінницький був пЕршим князем на Вінниці?
• у грамоті 1391 р. господаря Подільскої землі Федора Коріатовича є привілей воєводі (червоногродському, 1374 р.; подільський староста, 1375 р.) Гринькові на право володіння містом Соколець, Соколецькою волостю і прилеглими землями. У 1391 р. Соколець – ПОТУЖНИЙ ЦЕНТР ВОЛОСТІ – ЧЕРЕЗ 29(!) років після ЗАСНУВАННЯ.?!
• В цій же грамоті 1391 р. згадана ТЕЩА Гринька Соколецького — княгиня(!) Андріянова Вінніцкая, що передала дочці і зятю певні землі.
• Якщо Гринько Соколецький у 1374 році уже воєвода у Червоногороді, то йому, як мінімум, 20 років. Припустимо, що його дружина – його ж ровесниця, тоді її батько, як мінімум, старший за неї (а, відповідно, і за Гринька) на тих же 20 років. ОТЖЕ, КНЯЗЬ АНДРІЙ ВІННИЦЬКИЙ ВІННИЦЬКИМ(!) УЖЕ БУВ У 40-х рр. ХІV ст., тобто, - ДО БИТВИ НА СИНІХ ВОДАХ І ПРИХОДУ НА ЦІ ЗЕМЛІ ЛИТОВЦІВ!!!
• І останнє! Як твердить «авторитетна» Вікі (укр.), - топонім Вінниця (в транскрипції «Bъничя») згадується у «Списку руських міст далеких і близьких», створення якого пов'язують з іменем митрополита Київського і всієї Русі Кипріана (бл. 1330-1406 р.н.), і датують («Список…) – 1370-1390 рр. АЛЕ, НАВІТЬ ЯКЩО ЦЕ І НЕ ТАК (тобто, йдеться не про «нашу» Вінницю), то ЦЕ СУТІ СПРАВИ НЕ МІНЯЄ.
А про Болохівську землю ХІІІ ст., територія якої включала усі перераховані населені пункти; про «Болохов подъ Збаражем»; про Василя і Андрія (зовсім не литовські імена) Вінницьких та Гринька Соколецького; про Івана і Григорія Несвізьких та інше – ТРОХИ ЗГОДОМ!




 автор статті:

Руслан Підставка


1 коментар: